Free Homepage Translation

2010. szeptember 3., péntek

WPW-syndroma

   24 éves nőbeteg légzési nehézségre, többszöri eszméletvesztésre, továbbá jobb oldali mellkasi fájdalomra panaszkodik. A mellkasi fájdalma inspiriumban erősödik. Elmondja, hogy az utóbbi időben többször volt szívdobogás érzése, és ekkor mindig nagyon szédült. Ezek a panaszok néhány perc alatt megszűntek. Életében többször volt már hirtelen eszméletvesztése. Dohányzik és fogamzásgátlót szed.
   Beszéde zavaros, cyanotikus acrák, bőre verejtékes, Testhőmérséklete: 37,5 C, Pulsus: 285/min, Légzésszám: 40/min, RR: 85/40 Hgmm, SpO2: 87% Oxigénnel.
WPW-syndroma
 A WPW-syndromáról itt olvashatsz


Critical Decisions in Emergency and Acute Care Electrocardiography.
Edited by William J. Brady and Jonathon D. Truwit © 2009 Blackwell
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez


5 megjegyzés:

  1. Ez mért nem egy mezitlábas VT? Bár az ekg-t, és a paramétereket látva nem vinném túlzásba a gondolkodást az ekg-n, hanem megcsapnám...
    Az alap ekg-n látszik csak, vagy itt is kellene látnom?

    VálaszTörlés
  2. Én is VT-ként kezelném. Sajnos a forrás csak ezt az egy EKG-t közli. Az anamnesisből pedig nem derül ki hogy WPW-syndromája van. /"Életében többször volt már hirtelen eszméletvesztése."/- ez bármely arrhytmia syndromára igaz lehet.
    Azonban lehet egy supraventricularis tachycardia is, ami antidrom vezetődik. Az FBI syndroma is megfordult a fejemben, de ezt kizárnám mivel szerintem regularis a ritmus, bár ilyen magas frekvenciánál nehéz eldönteni. Diff. diagnosztika szempontjából az adenosin megérne egy próbát.

    VálaszTörlés
  3. Hát PSVT-nél ritkán, de előfordul, hogy syncopet okoz. Még a széles QRS is beleférne, akár úgy, hogy a magas frekvencia csinál szárblokkot. (Bár annak szép típusos szárblokkolt képe van, ami ennek ugye nincs.)
    Mindettől függetlenül nem mernék gyógyszerrel próbálkozni ennél a frekinél...ezt egészséges szívvel se fogja sokáig bírni.

    Múltkor volt egy nagyon szép fogásunk ügyeletben:
    Bejön a beteg másfél napos palpitációs panasszal, pitvari flutter diagnózissal. Ekg-n látszik egy 150/min, reguláris tachycardia, ippeg csak szélesebb QRS-sel, szép balszárblokkal (ami eddig nem volt ismert). Rövidebb vita után 3 teória is született (arritmológussal ügyeltem):
    PSVT+szárblokk, 2:1 blokkolású PFlu+szárblokk és VT.
    Mivel teljesen jól volt a beteg leteszteltük: kapott Adenocort. Tancélos Ekg született: az addig alig látható "P hullámszerű kis izék", megritkultak, míg a kamrai frekvencia meg se moccant, ill a hosszú csíkon látszott captured beat, fúzió, ami kell. Ha kéred (és lesz rá módom) beszkennelem, és elküldöm.

    VálaszTörlés
  4. Megköszönném, az EKG mellé ha lehet egy rövid esetleírást is írnál. /oxyologiablog@gmail.com/

    VálaszTörlés
  5. Elnézést hogy "laikusként" (elsősegélynyújtóként segítem az eü. biztosításokat) írok, de én ezt VT-nek néztem. Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy az, hanem azt szeretném kérdezni, hogy mi a differentialdiagnosis ilyen esetben? Hogyan lehet elkülöníteni, esetleg van valami az ekg-n, ami WPWre utal, de nem szúrta ki a szememet?
    Köszönettel.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails