Free Homepage Translation

2010. szeptember 10., péntek

A polip csapdába esett /Coronaria occlusio nélküli STEMI/

Elég zavaros a cím, de ha elolvasod a cikket minden világossá válik:
A napokban egy nagyon érdekes esetleírást olvastam egy amerikai paramedic Tom Bouthillet  blogján. A történet egy 76 éves nőről szólt, akinek  atípusos mellkasi fájdalma volt. Ime az EKG-ja:

A következő postban a szerző hosszan tárgyalja az esetet. Érvek és ellen érvek, végül is a diagnosisa: STEMI
Tom nem nyugodott ebbe bele, felkereste a sürgősségi osztályt, és a hölgy után érdeklődött. 
A beteg felvételi EKG-ja megegyezett a prehospitalissal, de a 3 órával későbbin már változott a kép:
 

A laboreredmények acut myocardialis laesiot valószínűsítenek, a szívultrahangon az anteroseptalis fal mozgása abnormális. A sorozatban nyert EKG-k és laborerdmények, továbbá az ultrahangos lelet alapján a WHO kritériumai acut myocadialis infarctusra teljesültek.  
A beteget szívkatéteres laborba küldik, ahol következőket állapítják meg: 
A lényeg, nincs coronaria occlusio, viszont súlyosan csökkent BK funkció /EF: 35%/, nagy kiterjedésű anterolateralis és apicalis akinesis.
Továbbá, most jön az eset csattanója: A coronarográfiás lelet végén ezt írják: Likely apical ballooning syndrome.

Mi is ez a betegség?
Ez az úgynezevezett Takotsubo-syndroma.
Az elnevezés azt a ritka klinikai állapotot takarja, amikor a coronariák betegsége nélkül lép fel „akut coronaria-szindróma”, pontosabban szívizomsejt-elhalás.
  A stressz-cardiomyopathiaként vagy „összetört szív” szindrómaként (broken heart syndrome) is ismert Takotsubo- szindróma első eseteit Japánban írták le. Dote és mtsai ezen a néven 1991-ben olyan betegségről számoltak be, amelyben egészséges szívű páciensek hirtelen fellépő erős érzelmi stressz vagy katekolamin-terhelés hatására klasszikus infarktus tüneteit mutatták. Az életük ötödik-hatodik évtizedében levő nők körében gyakoribb ez az állapot, mint a férfiak között. A tünetegyüttest nemrégiben a nyugati országokban is leírták. Az első tünetek néhány órával azután jelentkeznek, hogy a beteg rendkívüli érzelmi megterhelést jelentő eseményt él át (közeli hozzátartozó halála vagy elvesztése, baleset, életveszély, természeti katasztrófa, anyagi biztonság elvesztése, súlyos betegség diagnózisa, akár közeli ismerősnél is, esetleg öttalálatos a lottón).       Jellegzetes tünet a légszomjjal társuló angina pectoris. A funkcionális vizsgálatok a bal kamra kontraktilitásának – a szívcsúcson különösen kifejezett – zavarát („apical ballooning”) mutatják, de az epicardialis koszorúerek elváltozása, szűkülete vagy spasmusa nem igazolódik. Ugyanakkor igen magas – a klasszikus infarktusban mérhetőnek akár a kétszerese– négyszerese – az adrenalin, a noradrenalin, a dopamin és származékaik szérumkoncentrációja (ez az egészséges, panaszmentes személyeknél mérhető koncentráció 7–34-szeresének felel meg).

Még 2 kérdés,amire a válasz egy. 
1. Miért szerepelnek a képeken polipok és edények?
2. Mit jelent a cím? /A polip csapdába esett/
  A válasz egyszerű, Tako=Polip, Tsubo=Edény, Csapda
A betegségről további információ magyar nyelven itt
Angol nyelven: wikipedia
                       emedicine 

T. Kleinfeldt, S. Drawert, H. Schneider, H. Ince, T. Körber, C. A. Nienaber -  Egy ritka kórkép: A Tokotsubo- syndroma, Kommentár:Dr. med. habil. Simon Kornél
A képek forrása:
www.patient-advocate.com
www.scielo.br
www.ispub.com
 Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails