Igaz történet

72 éves nő: Nehézlégzés
2:50-kor érkezünk a helyszínre, az ágy szélén ülve egy szemmel láthatóan is dyspnoes beteget találunk. Elmondja, hogy kb. 30 perce egyre jobban fullad, nyomó jellegű mellkasi fájdalma van, amelynek intenzitása állandó, kisugárzása nincs, erőssége: enyhe. Anamnesisében: arteriosclerosis, hypertonia, angina pect., card. decomp., III. fokú AV block, insuff. valvulae tricuspidalis, NIDDM
Cave! jód, penicillin
Tovább!

51 éves nő: Mellkasi fájdalom
51 éves nőbetegnek napok óta vannak anginás panaszai, amelyek nitrátra rendszerint megszűntek. Korábbi anamnesisében inferoposterior AMI /2000/, hypertonia szerepel. Jelen panaszai kb. kiérkezésem előtt fél órával kezdődtek, szinte elviselhetetlen nyomó jellegű mellkasi fájdalmat jelez, amely mindkét karjába, hátába és az állkapcsába sugárzik, továbbá nehézlégzésről is beszámol. 4X0,4 mg Nitromint sprayt fújt be, a tünetek átmenetileg sem enyhültek.
Tovább!

Reanimatio egy orvosi rendelőben
Mi történt: Háziorvos kér rendelőjébe segítséget megkezdett reanimatiohoz.
(Megjegyzés: A megkezdett szó idézőjelesen értendő, mivel a BLS-t csak a segélykérésig ismerték.-Szerencse a szerencsétlenségben, hogy kb. fél percre voltunk a rendelőtől.)
A helyszínen: 63 éves nő, AVPU, Légzése, keringése nincs.
2 perc CPR-t követően a következő képet látjuk:
Tovább!

Antidepresszáns mérgezés
24 éves egyetemi hallgató kéri a mentők segítségét, mivel túladagolta antidepresszáns gyógyszerét.
Kiérkezéskor a következőket tapasztaljuk:
Tudata tiszta, sírva panaszolja a történteket.
Bőre kipirult, izomrángások figyelhetők meg a mind a négy végtagján. Többször megemlíti, hogy ki van száradva a szája.
A: Egész mondatokban beszél
B: Eupnoe, mko. tiszta tüdők, SpO2: 98%
C: Pulsus: 96/min, RR: 120/80 Hgmm EKG: SR, megnyúlt QT intervallum
D: GCS:465, Tág pupillák
Tovább!

A polip csapdába esett /Coronaria occlusio nélküli STEMI/
Elég zavaros a cím, de ha elolvasod a cikket minden világossá válik:
A napokban egy nagyon érdekes esetleírást olvastam egy amerikai paramedic Tom Bouthillet  blogján. A történet egy 76 éves nőről szólt, akinek  atípusos mellkasi fájdalma volt. Ime az EKG-ja:
 Tovább!

Mellkasi diszkomfort
A bejelentés szerint egy zavart ember van a strandon.
Kiérkezéskor egy 49 éves férfi ül a padon. Sápadt, verejtékes. Kijelenti, hogy nem érzi jól magát. Enyhe mellkasi diszkomfortról panaszkodik belégzéskor. A kórtörténetében jelentősebb megbetegedés nem szerepel. Gyógyszer allergiáról nem tud.
Tovább!

WPW-syndroma
24 éves nőbeteg légzési nehézségre, többszöri eszméletvesztésre, továbbá jobb oldali mellkasi fájdalomra panaszkodik. A mellkasi fájdalma inspiriumban erősödik. Elmondja, hogy az utóbbi időben többször volt szívdobogás érzése, és ekkor mindig nagyon szédült. Ezek a panaszok néhány perc alatt megszűntek. Életében többször volt már hirtelen eszméletvesztése. Dohányzik és fogamzásgátlót szed.
Tovább!


Ha nem vigyázunk magunkra... könnyen baleset érhet

Egy régi EKG
Épp a régi jegyzeteimet rendezgettem, amikor ez a gyöngyszem a kezeim közé akadt. Gondoltam megosztom veletek.
Tovább!Mi is a ritmus?Nem minden az aminek látszik
A helyszínen egy eszméletlen beteget /AVPU/találunk a WC-n ülve,( már amennyire egy eszméletlen ülni tud.) A felesége elmondja, hogy rendszeresen szoktak a férjének hypoglykaemias epizódjai lenni. Most is cukrot követelt közvetlenül a rosszullét előtt, majd még mielőtt bevehette volna elájult. (Anamnesis: IDDM, ISZB, Hypertonia)

Related Posts with Thumbnails