Free Homepage Translation

2010. szeptember 6., hétfő

Mellkasi diszkomfort

A bejelentés szerint egy zavart ember van a strandon.
Kiérkezéskor egy 49 éves férfi ül a padon. Sápadt, verejtékes. Kijelenti, hogy nem érzi jól magát. Enyhe mellkasi diszkomfortról panaszkodik belégzéskor. A kórtörténetében jelentősebb megbetegedés nem szerepel. Gyógyszer allergiáról nem tud.

A paraméterei:
Légzésszám: 20/min
Pulsus: 50/min
RR: 82/54 Hgmm
SpO2: 94% /szoba levegőn/

Légzési hangok: tiszta

A monitor csatlakoztatva, és a következő ritmust mutatja:

12 elvezetése EKG



Hogyan látnád el a beteget?
A válaszokat a megjegyzés rovatba, vagy az oxyologiablog@gmail.com e-mail címre várom.

3 megjegyzés:

  1. Én a következők szerint menedzselném a beteget:
    A diagnózis az EKG alapján egyértelmű: ACS, STEMI (inferolateralis). A diagnosztikát még annyival egészíteném ki, hogy jobb oldali és posterior elvezetéseket is rögzítenék. V1-4 STD+ negatív T-hullámok, ami igen erősen felveti a hátsó fal érintettségét. Mindez Cx occlusiot valószínűsít.Ezért a hypotensio szerintem inkább a nagy mennyiségű BK izomveszteség, plussz a vélhetően vagotónia miatt kialakult 50/perces junctionalis ritmus miatt van, nem pedig JK érintettség miatti JK elégtelenség miatt. Ez a terápiánál fontos lehet, hiszen JK infarktus hypotensioval folyadék bolusok adását tenné szükségessé. Viszont ebben az esetben félő hogy a beteget egy BK elégtelenségbe sodorná bele. Igy én vénabiztosítást követően Atropinnal indítanék, ami vélhetően emelni fogja a szívfrekvenciát és ezen keresztül remélhetőleg a vérnyomást is. Ha ez mégsem következne be akkor inotrop szert adnék. Ha minden kötél szakad, és betegünk még mindíg bradycard és hypotensios akkot pacemakert alkalmaznék. Természetesen megkapná a beteg Stemi protokoll szerinti gyógyszerket./500 mg ASA, 600 mg Plavix, 5000 NE Na-Heparin, MO vagy Fentanyl, ebben az esetben inkább utóbbi, és persze O2/. A nitrátot kihagynám a játékból, nem hinném hogy ebben a szituációban csodákra lenne képes, amúgy is kontraindikált. Viszont ha közben acut Bk elégtelenség merülne fel, akkor természetesen alkalmaznám. A beteget PCI laborba szállítanám előzetes egyeztetést követően, földrajzi adottságoktól függően akár helikopter segítségét kérve.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem összejön ez egy domináns jobb coronariával is. Atropin ok, de adnék folyadékot is, ha/amíg nem pang.
    Mi volt az angion?

    VálaszTörlés
  3. Az eset forrása: www.ems12lead.com, itt tudsz érdeklődni a betegről. Elképzelhető hogy ha megkeresed a blog archívumában az eredeti postot, akkor a kommentekben választ kaphatsz a kérdésedre.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails