Free Homepage Translation

2011. március 8., kedd

Pacemaker, cardioversio

/www.tankonyvtar.hu/
Először is boldog Nő Napot minden női olvasómnak! 

Felejthetetlenre sikerült a vasárnap hajnalom. Nem tudom mennyi a valószínűsége annak, hogy röpke 3 óra alatt két végletet  is megtapasztaljak. Bizonyára nagyon kevés, nem hinném, hogy még egy ilyen előfordul a pályafutásom alatt. Bradycardia, tachycardia, mindkettőhöz 1-1 instabil beteg, nézzük mi is történt:

1. 68 éves nő, nehézlégzés
Helyszínre érkezéskor a beteget ülve találjuk, szeme csukva, láthatóan dyspnoes, súlyos beteg benyomását kellti.  Lassan, kissé "galuskásan" beszél. Elmondja, hogy kb. 22 óra óta /jelenleg 02:10/ , nagyon gyengének érzi magát, fél órája  fullad is. Orvosnál utoljára sok évvel ezelőtt járt, áll. ismert betegsége nincs, gyógyszert nem szed.
A: Rövid mondatok
B: LSZ: 20/min, SpO2: 88%, Basalisan mko. pulmo fölött 1-2 pangásos szörtyzörej
C: Sápadt, verejtékes bőr, hűvös végtagok, radialis pulsus nem tap., Carotison: 40/min. CRT: sok, RR: 80/? Hgmm
EKG:

D: AVPU? GCS: 356, Neur góctünet nincs.

Azt hiszem egyértelműek a fenyegető jelek, azonnali beavatkozásra van szükség.
Vénabiztosítást követően, és 3 mg Atropin után a kép a következő:
Kielégítő perfusiot ez sem képes generálni, továbbra sem tapintható a radialis, 1-2 perc múlva a frekvencia visszacsökken 38/percre.
Transthoracalis pacemakerezés mellett döntök, előtte a beteget szedáljuk /2,5 midazolam+ 50 micrg fentanyl/

Nézzük mi is történt:
75/min, 85mA, Demand mód
Ezt követően a beteg paraméterei: Radialison is tapintható 75/min pulsus, RR: 100/60 Hgmm, GCS: 141 SpO2: 98% /5 L/min O2 -vel/.
A legközelebbi SBO-ra szállítjuk, ami 50 km. A LP12 féltávtól kezdve már nagyon le akart merülni, pedig fel volt töltve kivonulás előtt, ennek a későbbiekben még jelentősége lesz.

Betegátadást követően, még vissza sem értünk állomáshelyünkre, már kapjuk is a következő esetet. Állítólag AMI, orvosi ügyelet a helyszínen. Hoppá, a Lifepak le van merülve, az irányítástól engedélyt kérünk és kapunk, hogy az egyébként útba eső mentőállomásunkról egy félautomata defibrillátort felvegyünk. Az egész kitérő nem került többe mint 2 perc. Elvégre egy esetkocsi nem vonulhat ki defibrillátor nélkül, főleg nem egy áll. infarktushoz.

2. 54 éves nő, nehéz légzés, mellkasi fájdalom

Helyszínre érkezéskor a következőt tapasztaljuk: A páciensünket ülve találjuk, első benyomásra súlyos beteg látszatát kellti. Az ügyeletes orvos mutatja az EKG-t, közben valami olyasmit mond, hogy a "mellkasi elvezetések értékelhetetlenek, de a végtagiakban van ST elevatio". Hát hogy is fogalmazzam, enyhén szólva is nem volt a helyzet magaslatán. Nade lépjünk túl ezen.
A beteg elmondja, hogy erős hányingerre ébredt, fájt a mellkas, fullad. Jelenleg nincs mellkasi fájdalma, vezető tünet a nehézlégzés és a gyengeség. Anamnesisben: dilatativ cardiomyopathia, card. decomp., hypertonia, trigeminus neuralgia, Insuff. valv. mitralis et tricuspidalis. 

A: Rövid alig érthető mondatok
B: Tachypnoe, Gyengült alaplégzés mko. pulmo fölött, pangás nincs. SpO2:98%
C: Hővös tapintatú, nyirkos bőr, radialis pusus nem tap. RR: nem mérhető, CRT:sok
EKG:

D: GCS:465, Neur góctünete nincs

Vénabiztosítást követően, Amiodaront indítunk perfusorban /10 perc alatt 300 mg/, majd segítséget kérek Cardioversiohoz. Kb. 55-60 km távolságból indult el a rohamkocsi. Szerencsére alapítványi beszerzésből a LP 12 kívül van még egy 12 csatornás EKG a  kocsiban, ezzel monitorozzuk a beteget, mivel ugye a LP lemerült. Bement az amiodaron, a kép változatlan, paraméterek szintén. A beteg aluszékonnyá válik. Ismétlem az amiodaront 150 mg-al 30 perc alatt. Semmi változás. Egy örökké valóságnak tűnt állni és várni. Majd kb. 40 perc múlva megérkezik a ROKO. Cardioversio, 60/min sinus ritmus, 1-1 VES.

Ma kaptam az információt, hogy sajnos mindkét beteg kórházba szállítást követően néhány órával meghalt...

Véleményeket a megjegyzés rovatba várom, előre is köszönöm. 

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

4 megjegyzés:

  1. Szerbusz Balázs!
    A fenti tachicardiás esetthez csak annyit, hogy a véletlen sors fintora, hogy vasárnap én is mentőztem, Pesten dolgozok és nekem is volt egy szinte ugyan ilyen esetem, de az én betegem életben maradt hála istennek. Volt mögötte egy coronária bal főtörzs infarktusa, az utóbbi időben másodszor találkoztam ilyen infarktussal, eléggé rossz állapotban volt mind a kettő. Kis oxiológiai ínyencségek :)

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlet! Az első betegnek nem lehetett volna adni Tonogent perfúzorba? (Az Atropin után?)

    VálaszTörlés
  3. Igen lehetett volna, sőt más gyógyszereket /isoprenalin, dopamin stb./ is, de mivel a betegnek fenyegető tünetei voltak,így az elektroterápiát részesítettem előnyben, hiszen a célomat /kielégítő perfúziót generáló ritmus/ így érem el a leggyorsabban.
    Egy mondatban összefoglalva, ha a beteg instabil akkor az elektroterápiát preferáljuk.- Én így tanultam. /Persze csak ha a személyi és tárgyi feltételek adottak. Üdv: MB

    VálaszTörlés
  4. Köszi a választ:)

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails