Free Homepage Translation

2010. szeptember 1., szerda

Laryngeális maszk

LMA
A laryngeális maszk egy nagy átmérőjű cső, ami felfújható ellipszis alakú mandzsettában (cuff) végződik. Ezt úgy képezték ki, hogy a gégebemenetre szorosan illeszkedjen. Az 1980-as évek közepén vezették be az aneszteziológiai gyakorlatba, megbízható és biztonságos eszköznek bizonyult. Viszonylag kevés gyakorlattal is egyszerűen és sikerrel alkalmazható. Hatásosabb és egyszerűbb is ezzel lélegeztetni, mint ballonnal-maszkkal: elkerülhető, hogy magas belégzési nyomást (>20. H2Ocm) hozzunk létre, és a gyomor felfújásának lehetősége is minimálisra csökkenthető. Ha nem jelent késlekedést, akkor a ballonos-maszkos lélegeztetés helyett az LMA a választandó módszer, ugyanis így kisebb a gyomor felfújásának és a regurgitációnak rizikója. LMA mellett gyomortartalom-aspiráció ritkán fordul elő, de ez teljesen mégsem védhető ki. Úgy tűnik, hogy a laryngealis maszk inkább a garattartalom aspirációjától óvja az alsó légutakat. Mivel az LMA behelyezéséhez nem szükséges a fej és a nyak nagymértékű mozgatása, nyaki gerinc sérülés gyanúja esetén ez a választandó légútbiztosítási módszer. Felmérések szerint, újraélesztésnél sikerrel alkalmazzák a nővérek, a mentőszemélyzet, az orvosok egyaránt. Csakúgy, mint intubációnál, az LMA is mély eszméletlenség esetén használható. Óriási segítséget jelenthet, még intubálásban járatos segélynújtóknak is akkor, ha az intubációs kísérlet sikertelen és a beteget ballonnal-maszkkal lélegeztetni lehetetlen ("nem lélegeztethető - nem intubálható" esetek). A hagyományos LMA (LMA Classic™) kb. 40-szer újrasterilizálható, de egyszerhasználatos eszköz is van forgalomban. Ez utóbbi különösen hasznos a prehospitális ellátásban. Néhány egyszerhasználatos LMA megjelenésében, anyagában valamint alkalmazásának egyes lépéseiben eltérhet a hagyományos maszktól.

A laryngealis maszk bevezetésének technikája
1. Válasszuk ki a betegnek való méretet és engedjük le teljesen a mandzsettát. Az 5-ös méretű megfelelő egy átlagos növésű férfi betegnek, a 4-es méretű a nőbetegeknek. Kenjük be síkosítóval a mandzsetta külső felszínét (amelyik nem érintkezik a gégével).

2. Kissé hajtsuk előre a beteg nyakát, fejét szegjük hátra (nyaki gerinc sérülés gyanúja esetén a fejet és a nyakat próbáljuk neutrális helyzetben rögzíteni).

3. Fogjuk kézbe a maszkot úgy, mintha egy tollat tartanánk és a mandzsettás végét helyezzük a beteg szájába. A mandzsetta hegyét a felső metszőfogak mögé vezetve, külső felszínét a keményszájpadhoz nyomva toljuk be az eszközt a hátsó garatfalig. Majd nyomjuk hátrafelé és lefelé amíg ellenállásba nem ütközünk; ekkor eszközünk a hypopharynxba jutott. Ha van segítségünk, emelje ki az állkapcsot amikor az LMA-t a beteg szájába tettük. így a garatban nagyobb hely keletkezik, ez megkönnyíti a bevezetést.

4. Fújjuk fel levegővel a mandzsettát (40ml-t az 5-ös méretűbe, 30ml-t a 4-es méretűbe), vagy fújjuk fel 60 cmH20 nyomással. A maszk, ha megfelelő pozícióban van, a mandzsetta felfújásakor 1-2 cm-rel kijjebb csúszik. A mandzsetta ekkor veszi fel végleges helyzetét, egyúttal a gégét is kissé előre nyomja.

5. Amennyiben 30 másodpercen belül az LMA-t nem sikerül bevezetni, a beteget az ismételt próbálkozás előtt át kell lélegeztetni, akár zsebmaszkkal akár ballonnal-maszkkal.

6. Bevezetés után alapvető az átjárható légutak és a lélegeztetés vizsgálata: befúvás alatt hallgassuk meg a légzési hangokat a mellkas fölött, és figyeljük a kétoldali mellkasi kitérést. Ha a levegő hangosan és nagymértékben szökik, akkor az LMA feltehetően nincs a megfelelő pozícióban. Kielégítő mellkasi kitérés esetén a kisebb mértékű szivárgás megengedhető.

7. Helyezzünk harapásgátlót a tubus mellé. A maszkot kiköthetjük, vagy rögzíthetjük ragasztócsíkkal.


A laryngealis maszk korlátai
1. Magas légúti ellenállás, csökkent tüdőtágulékonyság esetén (tüdőoedema, bronchospazmus, chronicus obstruktív tüdőbetegségek) a cuff mellett jelentős szivárgás lehet, ami hipoventilációt okoz. Az elszökött levegő általában a szájon át távozik, de a gyomorba is juthat.

2. Nincs adatunk arra vonatkozólag, hogy LMA-n keresztül megfelelő lélegeztetést lehet-e végezni mellkas kompressziók megszakítása nélkül. A folyamatos mellkas kompressziók valószínűleg gázszivárgáshoz vezetnek a LMA cuffjából a lélegeztetés alatt. Kezdetben alkalmazzunk folyamatos mellkas kompressziót, de ezt szakítsuk meg, ha levegőszivárgást vagy hipoventilációt észlelünk.

3. Elméletileg van rizikója a gyomortartalom aspiratójának, mert a LMA nem tölti ki a gégét úgy, mint egy tubus, de ez a szövődmény a klinikumban nem dokumentált.

4. A nem elég mélyen eszméletlen beteg a tubus behelyezésére köhögéssel, erőlködéssel, laryngospazmussal reagálhat. Keringésmegállás esetén természetesen ez nem áll fenn.

5. Amennyiben nem sikerül megfelelő légutat biztosítani, a cuff leeresztése után a tubust ki kell húzni, az újabb, korrekt technikával végzett próbálkozás előtt a fej-nyak pozicionálása szükséges.

6. Ritkán előfordulhat légúti elzáródás az epiglottisnak a gégebemenetbe nyomásával, ekkor a tubust ki kell venni, és újra próbálkozni.

Az LMA használatában való jártasság megszerzése betegeken végzett gyakorlatot igényel, ennek megfelelően gyakorlott szakember (pl. aneszteziológus) felügyelete mellett kell történnie

ProSeal LMA
ProSeal LMA
A ProSeal LMA az eredeti LMA módosított változata. Van egy hátsó mandzsettája is és egy gyomorszondája. Az eszközt széles körben tanulmányozták altatott betegeken, de nem készült tanulmánya CPR alatti használatáról. Van néhány tulajdonsága, ami elméletileg alkalmasabbá teheti a CPR alatti használatra, mint az eredeti LMA - jobb tömítés a gégében, ami nagyobb légúti nyomásokkal való lélegeztetést tesz lehetővé ( általában 35-40 vízcm-ig ), a gyomorszondának kialakított nyíláson keresztül lehetővé válik a regurgitált folyékony gyomortartalom leszívás a az oesophagus felső részéből, valamint a gyomorszondát levezetve megtörténhet a gyomor kiürítése, ezeken kívül az eszköz harapásgátlóval van ellátva. A magasabb légúti nyomás, amit a ProSeal-lel elérhetünk elegendő légzési térfogatot biztosíthat a mellkas kompressziók megszakítása nélkül is. A ProSeal hátrányai, amik megnehezítik alkalmazását a CPR alatt, hogy nehezebb bevezetni, mint az eredeti LMA-t, nincs egyszerhasználatos formában, relatíve drága, és a szilárd gyomortartalom elzárhatja a gyomorszondát. Még várjuk az adatokat a CPR alatti használatáról.

airwayskills.com, flexicare.com, ERC EMELTSZINTŰ ÚJRAÉLESZTÉS (ALS) GYAKORLÓ KÉZIKÖNYV 2006-2007



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails