Free Homepage Translation

2010. november 1., hétfő

Újraélesztés 2010 - Változások az ALS algoritmusban

A 2010-es ERC újraélesztési ajánlás még nagyobb hangsúlyt fektet a megfelelő minőségű, folyamatos, minimális ideig megszakított mellkas kompressziókra, erre épülnek az ALS algoritmusban bekövetkezett fő változások is. 
Három beavatkozás van amely vitathatatlanul javítja a túlélést: 
1. A hatásos szemtanú által végzett BLS 
2. A folyamatos, minimális megszakítással végzett kiváló minőségű mellkas kompressziók
3. VF/pnVT esetén a korai defibrillálás.
Minden más beavatkozás másodlagos, beleértve az emeltszíntű légútbiztosítást illetve a gyógyszerek alkalmazását.
  
ALS algoritmus


Sokkolandó ritmuszavar (VF/pnVT)
Keringésleálláskor az elsőként monitorozott ritmus az esetek kb. 25%-ában VF/pnVT, kórházon kívül és belül egyaránt. Továbbá ha az elsőként észlelt ritmus PEA/asystole, akkor hozzávetőlegesen 25 % az esély, hogy az újraélesztés alatt sokkolandó ritmuszavar lép fel.

1. Ha meggyőződtünk a keringésleállásról, kérjünk segítséget /resuscitatios team riasztása/, majd kezdjük el CPR-t /CV 30:2/.

2. Folytassuk a CPR-t mialatt csatlakoztatják a defibrillátort, majd azonosítsuk a ritmust.

3. Ha VF/pnVT akkor töltsük fel a defibrillátort, ezalatt a másik segélynyújtó folytassa a mellkas kompressziókat. Amint defibrillátor feltöltődött, hagyjuk abba mellkas kompressziókat, biztosítsuk hogy senki ne érjen a beteghez, és adjuk le a shock-ot./ monfázisos 360J, bifázisos 150-200J/
5-10 másodperces késlekedés is nagyban csökkenti a leadandó shock sikerességét, ezért arra kell törekednünk arra hogy a mellkas kompressziók felfüggesztése és a shock leadása közötti idő /preshock pause/ minimális legyen.

4. A defibrillációt követően azonnal folytassuk a CPR-t /CV 30:2/, a ritmus és a pulsus ellenőrzése nélkül 2 percig.

5. Ezt követően egy gyors ritmusanalízis, ha még mindíg VF/pnVT akkor adjuk le a 2. shock-ot /monofázisos 360 J, bifázisos 150-360J/, az előbb leírt módon. majd a ritmus vagy a pulsus ellenőrzése nélkül , azonnal a shock után folytassuk a CPR-t 2 percig.

6. A 3. shockot követően, azonnal folytassuk a CPR-t, és ha van IV/IO út akkor adjunk 1 mg adrenalint és 300 mg amiodaront egy időben a kompressziókkal. A beadott adrenalin javítja a myocardium vérellátását és növelheti a következő shock sikerességének esélyét, 3-5 percenként ismételjük a dosis-t. Amiodaront a 4. shockot követően ismételjük 150 mg-al, a következőkben 900mg/24h sebességgel adagoljuk.

7. Ha lehetőségünk van rá használjunk az újraélesztés alatt hullámformás kapnográfot, amely képes jelezni a keringés visszatértét a mellkas kompressziók szüneteltetése nélkül, továbbá a helyes tubuspozícióról is megerősíti az ellátót.

8. Ha VF/pnVT ellátása közben a ritmus PEA/asystoliára vált akkor térjünk át az algoritmus nem sokkolandó ritmuszavarok részére.


Nem sokkolandó ritmuszavar (PEA/asystolia)

1. Ha az elsőként észlelt ritmus PEA/asystolia azonnal kezdjük el a CPR-t, és amint lehetséges adjunk 1 mg adrenalint, ezt ismételjük (3-5 percenként).

2. A PEA hátterében gyakran állhatnak reverzibilis okok, ezért próbáljuk ezeket felderíteni, mert lényegében csak ez lehet a siker kulcsa. Asystolia esetén ellenőrizzük az elektródák pozícióját.

3. Két percenként elemezzük újra a ritmust, ha továbbra is PEA/asystolia folytassuk a CPR-t. Ha a ritmus VF/pnVT -ra változik, akkor a szerint folytassuk az algoritmust

4. Ha a ritmus rendezetté vált, de kétség merül fel a pulsus tapinthatóságában, akkor inkább folytassuk a CPR-t.

Légútbiztosítás, lélegeztetés a CPR alatt
Az endotrachealis intubatio a túlélést nem javítja, így jelentősége elmarad a mellkas kompressziók és a korai defibrillálás mellett. Azonban ha a beteget intubáltuk lehetőségünk van folyamatosan, megszakítások nélkül végezni a CPR-t. Ha az ellátó jártas a beavatkozásban mindenképpen meg kell próbálnia úgy, hogy a mellkaskompressziók alatt feltárja a hangrést, és csak annyi időre szünetelteti /max 10 sec./ a CPR-t, amíg a tubust a hangrésen átvezeti. Ha sikerült intubálnunk végezzük folyamatosan 100/min frekvenciával a mellkaskompressziókat. A lélegeztetéshez elegendő a percenkénti 10 befúvás, ne hyperventilláljuk a beteget.
  Endotrachealis intubatio hiányában az egyéb, alternatív légútbiztosító eszközök /LMASALT stb./ használata is elfogadott. Amint behelyeztük az eszközt, próbáljuk meg folyamatosan végezni a mellkaskompressziókat, azonban ha nem sikerül megfelelően lélegeztetni, szökik a levegő, térjünk vissza a 30:2 kompresszió- lélegeztetés arányra.

Vénabiztosítás
A perifériás vénabiztosítás gyors, könnyen kivitelezhető, megbízható, az így adott gyógyszereket 20 ml bolus folyadékkal be kell mosni a keringésbe. 
Ha iv. út nem kivitelezhető, vagy nehéz, akkor az IO. technika választandó. /BIGIO fúró/
Az endotrachealis gyógyszerelés többé már nem ajánlott.

Gyógyszerek az újraélesztés alatt
Adrenalin: ajánlott mind sokkolandó, mind nem sokkolandó ritmuszavarban. Adaglást lásd fennt.
Amiodaron: Nincs bizonyíték arra, hogy növelné a kórházi elbocsájtások számát, azonban a rövidtávú túlélést javítja, így ajánlott minden sokkolandó ritmuszavarban.
Lidocain: Az amiodaron alternatívájaként alkalmazható 1mg/ttkg dosisban, ha az  nem áll rendelkezésre.
Magnesium: Rutinszerű használata nem javítja a túlélést és így nem ajánlott, kivéve Torsade de point.
Bicarbonat: A rutinszerű bicarbonat adása szintén nem javasolt. Kivéve ha a keringésleállás hátterében hyperkalaemia, vagy triciklikus antidepresszáns mérgezés van.
Atropin: Keringésleállás alatti asystoliát rendszerint inkább a myocardialis károsodás okozza mint sem excesszív vágus tónus, és nincs arra bizonyíték hogy az atropin hasznos lenne a PEA/asystolia ellátásában, ezért többé nem ajánlott!

Fibrinolysis a CPR alatt
Rutinszerűen nem alkalmazható CPR alatt. Azonban ha feltételezhető vagy bizonyított az acut pulmonalis embolisatio akkor megfontolandó, ekkor az újraélesztést kitartóan 60-90 percig kell végezni. Folyamatban lévő CPR nem kontraindikációja a kezelésnek.

UH a CPR alatt
UH diagnosztikával lehetőség nyílik a potenciálisan reverzibilis okok felderítésére/PTX, pericardialis tamponád, pulmonalis embolus, stb./, ezért javítja a kimenetelt.

 European Resuscitation Council Guidelines for Resuscitation 2010, Section 4. Adult Advensed Life support
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails