Hírek

A magyarországi kórházakban a szélütéses betegek egy-másfél százaléka részesül csak úgynevezett vérrögoldásban, ugyanez az arány Nyugat-Európában átlagosan 5 százalék illetve afeletti. Pedig a halálozást és a rokkantságot is nagymértékben csökkenti, ha a beteget stroke-központban látják el, időben részesül a szélütés hatásos és korszerű gyógymódjában, a vérrögoldásban, valamint komplex rehabilitációs kezelést kap. A kórházakban évente körülbelül 45-50 ezer szélütéses esetet látnak el itthon.
Hosszú szervezkedés után, szombat este végre sikerült összehozni egy mini osztálytalálkozót /2009 DE-EK mentőtiszt/.
A sürgõsségi ellátásban az új egészségügyi kormányzat az [egy kapus] modellt kívánja megvalósítani a prehospitális és az intézményi szakban egyaránt. Így támogatja az Országos Mentõszolgálathoz centralizált egységes diszpécseri és az ehhez kapcsolt ügyeleti rendszer megszervezését, illetve megfelelõ szintû sürgõsségi osztály kialakítását minden aktív ellátást végzõ kórházban.

15-25-60 perc miért nincs itt a mentő?
..."az előírt 25 perc helyett 60 perc alatt értek ki"... A médiában szenzáció számba megy, ha egy mentő nem ér ki  idejében a beteghez. Ez a 25 perc nekem is új, eddig csak mindig a 15 perces "irányelvet " emlegették. De mi is valójában ez a 15 perc?
Tovább!


Mi lesz veletek lányok?
"...az esetkocsik három fővel vonulnak: mentőtiszt, ápoló és gépkocsivezető. Az egyik legnagyobb változtatás ezen a téren lenne, ez a mentőegység ebben a formában megszűnne, helyét egy mentőtisztből és megkülönböztetett jármű vezetésére jogosult ápoló(szakápoló) venné át. Tehát az esetkocsik két fővel teljesítetnének szolgálatot, ezzel a feladatok nagy résztét el tudnák látni. Újraélesztésnél segélykocsiként vagy egy magasabb szintű MOK egység, vagy egy KIM egység tudna a helyszínre menni." Dr. Kunetz Zsombor - Az Országos Mentőszolgálat átalakítása
Tovább!


CPR készlet az 1980-as évek amerikájából
A 2010-es újraélesztési irányelv árnyékában tekintsünk vissza egy kicsit a '80-as évekre. A CPR kit lényegében egy reanimatios doboz, amelyben helyet kaptak az újraélesztés gyógyszerei mellett olyan készítmények is amelyekre minden kritikus állapotban lévő beteg ellátásánál szükség lehet, /pl.:adrenalin, atropin, bicarbonat, glucose, lidocain, aminophyillin stb./, továbbá a véna és a légútbiztosításhoz, lélegeztetéshez szükséges eszközök is megtalálhatóak. A táska hátulján az akkor érvényes resuscitatios protokoll mellett az anaphylaxias shock ellátásának algoritmusa is olvasható volt. A doboz falra szerelhető és ezáltal bárhol elhelyezhető volt. /kórházi osztályok, orvosi rendelők, mentőautó stb./
Tovább!

Magáncég látja el az október 23-ai rendezvények egészségügyi biztosítását
Az oxyblog egy szakmai blog, mentes mindenféle politikai nézettől, azonban a következő hír "kiverte a biztosítékot." És nem csak nálam, idézet a MÖSZ fórumról: "Ehhez kell az orca! Saját kutyánk helyett a szomszédét etetjük!" Nézzük ezt azominózus hírt:
Október 23-án a korábbi évek gyakorlatával szemben nem az Országos Mentőszolgálat, hanem egy magáncég látja el a rendezvények egészségügyi biztosítását, bár az OMSZ az ünnepnapon így is készenléti ügyeletet ad. A helyére lépő céget a lebonyolító Hungarofest az Index kérdésére nem volt hajlandó megnevezni.

A több veszprémi települést elöntő vörösiszap erősen lúgos, toxikus fémeket is tartalmazó, főként égési sérüléseket okozó anyag. Az vörösiszap radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. A kiszáradt talajból felszálló por azonban mérgező lehet.

A magyar Orvostanhallgatók Egyesülete Szegedi Helyi Bizottság Elsősegélynyújtó Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara közös szervezésében valósult meg a II. Szegedi Sürgősségi Nap. A szervezők az átlagembereknek szerették volna felhívni a figyelmüket, az elsősegélynyújtás fontosságára és arra, hogy arra bárkinek, bármikor szüksége lehet.

Átvette kinevezési okmányát Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új főigazgatója csütörtökön Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől és Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkártól.
"Ostromszaggatta képet mutat jelenleg a magyar mentőzés. Emiatt pedig javítani kell egyebek mellett a mentőszolgálat szervezettségén" - ezt Szócska Miklós egészségügyi szakállamtitkár mondta csütörtökön Budapesten, amikor hivatalosan is kinevezték az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új főigazgatóját, Mártai Istvánt.


Indul a 2010/2011-es szezon a Cardioblogon.


Az első rejvény megoldásának beküldési határideje 2010. 09.25.

Cardioblog.hu

A fennti címmel készített riportot a légimentők munkájáról az MTV Kékfény c. műsora.


Related Posts with Thumbnails