Free Homepage Translation

2010. november 9., kedd

15-25-60 perc, miért nincs itt a mentő?

..."az előírt 25 perc helyett 60 perc alatt értek ki"... A médiában szenzáció számba megy, ha egy mentő nem ér ki  idejében a beteghez. Ez a 25 perc nekem is új, eddig csak mindig a 15 perces "irányelvet " emlegették. De mi is valójában ez a 15 perc?

Egy nemzetközi standard. Tehát csak egy irányadó, célkitűzés. Nincs ilyen törvény, vagy rendelet ahol ez le lenne írva, tehát ha önmagában 15 percet meghaladóan ér helyszínre egy mentőegység az nem sért jogszabályt!Az már más dolog hogy a média szemében ez megbocsájthatatlan bűn, és mivel az emberek TV-t néznek, újságot olvasnak stb., ők is a mentőszolgálatban látják a bűnbakot.  

Miért pont 15 perc?
Az oxyológiai kórképekre jellemző a progresszivitás, ezért az idejében megkezdett terápiával, eredményesebben kezelhetőek, esetenkén teljesen visszafordíthatóak /pl.: anaphylaxia/, ezért kívánatos hogy minél hamarabb a helyszínre érkezzen a segítség. Azonban a legmagasabb időfaktorú állapotok /pl.:klinikai halál, totalis felsőlégúti elzáródás/ esetén, ez a 15 perc is sok! Nyugaton már vannak olyan országok /Egyesült királyság/ ahol a negyed óra, már 8 perc. A számok a statisztikának kellenek, az igazi vészhelyzeteknél a lehető leghamarabb ott kell lenni!
Magyarországon a fehér foltok lefedésére új mentőállomások építése lehet a megoldás, de hangsúlyozom, hogy ezzel sem biztosítható 100%-osan a 15 perces kiérkezés, mert egyszerűen olyan a mentési helyzet. Nézzünk egy példát: X település mindkét mentőautója esetfeladatot lát el, közben X település piacterén valaki összesik, eszméletlen. A segítség csak Y településről tud menni, ami 20 percre van.

A bejegyzés végére nézzünk egy kis statisztikát:
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails