Free Homepage Translation

2010. november 23., kedd

Holiday heart syndroma

Napi 90-100 g-ot meghaladó alkoholfogyasztásnál az alkohol szív-károsító hatása nyilvánvaló. Az alkoholos cardiomyopathia az idiopathias dilatativ cardiomyopathiánál rosszabb prognózisú, ha az ivást nem hagyják abba. Az alkoholfogyasztás pozitív összefüggést mutat a hypertoniával. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás megnöveli az haemorrhagiás stroke, a szívritmuszavarok és a hirtelen szívhalál kockázatát. Coronaria szívbetegségben szenvedő betegeken az alkohol fokozza a mortalitást, mindezek a krónikus alkoholizmus számlájára írhatóak. Azonban az alkalmankénti nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is tartogathat veszélyeket. Ebben a bejegyzésben egy ilyen hevenyen kialakuló tünetegyüttesről lesz szó, amely a holiday heart syndroma nevet viseli.

A névalkotás alapja egy 1978-ban végzett vizsgálat, aminek során 24 páciens közreműködésével összesen 32 olyan különböző EKG-epizódot regisztráltak, amikor szívritmuszavart lehetett detektálni. A vizsgált személyek mindennapjaik során gyakran fogyasztottak alkoholt, leginkább a hétvégi időszakokban. A ritmuszavarok is a hétvégek alkalmával léptek fel, így kapta a betegség a "holiday heart syndroma" nevet.

A szindróma ma az alkoholfogyasztással összefüggő, akutan kialakuló szívritmuszavarokra utal, melyek klinikailag legtöbbször szupraventricularis tachyarrytmiák (leginkább pitvarfibrilláció), és egyébként klinikailag egészséges, szívpanaszokkal és szívbetegséggel nem küzdő személyeknél lépnek fel. Időközben bebizonyosodott, hogy a marihuánának is hasonló akut szívhatásai lehetnek.

A fellépő szívritmuszavar legtöbbször jóindulatú, 24 órán belül spontán megszűnik és az alkoholmentes időszakokban nem jelentkezik. Ugyanakkor ezeknél a betegeknél a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása az átlagosnál nagyobb mértékben növeli a krónikus ritmuszavarok kialakulásának valószínűségét.

Kórélettan
A jelenség patofiziológája nem kellőképpen ismert, de a szindróma kialakulásában szerepet játszhat a szervezet megnövekedett szimpatikus tónusa, az adrenalin és a noradrenalin szintjének emelkedése, a vér szabad zsírsav tartalmának növekedése, illetve az alkohol lebontási termékének, az acetaldehidnek az indirekt hatása. 

Előfordulás
A kórkép gyakorisága nehezen határozható meg. A betegségre utaló adatok az USÁ-ból származnak, melyek szerint az újonnan jelentkező pitvarfibrillációk 35 százaléka írható az alkohol számlájára, ez az arány a 65 éven aluliak esetében 65 százalék.

Tünetek
A vezető tünet legtöbbször a heves, szapora, gyakran ritmus nélküli szívdobogásérzés, illetve az alkoholos befolyásoltság egyéb jelei is észlelhetők. Előfordulhat továbbá syncope, nehézlégzés, angina.  Az egyéni eltérések nem elhanyagolhatók, egyesek már egész kis mennyiségű alkohol fogyasztására is érzékenyen reagálnak.

Terápia
Az esetek többségében a ritmuszavarok benignus természetűek, a toxicitás megszűntével spontán elmúlnak. Azonban az arrhytmiák monitorozása, a klinikai tünetek megfigyelése fontos, mert előfordulhat hogy frekvencia szabályozására kényszerülünk. /metoprolol, diltiazem, verapamil, digoxin/ Ha a hemodinamikai instabilitás tüneteit észleljük az elektromos cardioversio választandó. 

http://www.webbeteg.hu  Dr. Kónya Judit-Holiday heart szindróma
http://www.medlist.com Prof. Dr.  Morvai Veronika Az alkohol és a cardiovascularis betegségek
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails