Free Homepage Translation

2010. június 1., kedd

Nem minden az, aminek látszik

17:50 csörög a telefon. A bejelentés szerint: Inzulinos cukorbeteg rosszul érzi magát. -Hypoglykaemia, kap egy kis glucose-t, feltisztul, és amire jön a váltás már vissza is értünk, tiszta sor. Nos kicsit komplikáltabbra sikerült ez az eset...


A helyszínen egy eszméletlen beteget /AVPU/találunk a WC-n ülve,( már amennyire egy eszméletlen ülni tud.) A felesége elmondja, hogy rendszeresen szoktak a férjének hypoglykaemias epizódjai lenni. Most is cukrot követelt közvetlenül a rosszullét előtt, majd még mielőtt bevehette volna elájult. (Anamnesis: IDDM, ISZB, Hypertonia)

Légutat biztosítok, addig az ápoló vércukrot mér. Az eredmény: 5,2 mmol/l. Nem erre számítottam. Alaposan megvizsgálom a beteget.

Status: kp. fejlett, astenias idős férfi. Sápadt, hűvös nyírkos tapintú bőr, cyanoticus acralis részek, enyhe fokú lábszároedema. Emphysemas mellkas.Cor: Alig hallható tachycard szívhangok. Perifériás pulsus nem tap., CRT: 6-7 sec. RRL: 90/60 Hgmm, RRR: 85/60 Hgmm,
Pulmo: Eupnoe, Basalisan 1-2 pangásos szörtyzörej mko., SpO2: 90%. Has: Puha betap., kóros resistentia, defance nincs. IR: GCS:142, Pupillák: kp.tág O= centrálisak, fényre jól reagálnak, Kóros reflex nem váltható ki, Tarkó szabad. Fiz. vizsgálattal sérülést nem találtam.

Betegvizsgálat alatt felkerül az EKG monitor, vetek rá egy pillantást, és ... megvan a diagnosisom: VT!!!

Már csak egy véna kell! Én is és az ápoló is próbálkozik, végül is Ő talál, ügyes! A gépész addigra már felszívta a Cordaront. A perfusor persze megint csak sípol, inkább kihagyom a játékból. kb. 10 perc alatt beadtam mind a 300 mg-ot. Ezt követően 3 perc múlva a VT átvált egy 160/ min frek. PSVT-re, majd még 2 perc múlva 80/min sinus ritmus, majd 55/min. Kicsivel később a beteg felébred. Panaszmentes, csak gyengének érzi magát.
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hezAdd az RSS olvasódhoz



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails