Free Homepage Translation

2010. október 8., péntek

Onkológiai vészhelyzetek - október a mellrák hónapja

A mellrák hónapja október, ez adja a téma aktualitását. A rosszindulatú daganatok, így az emlőtumorok is a krónikus betegségek csoportjába tartoznak, ezért ez nem tartozik az oxyologia tárgykörébe. Azonban hasonlóan más kórképekhez itt is felléphet a beteg állapotában egy heveny rosszabbodás, ami miatt ő vagy környezete mentőt hív. Ebben a bejegyzésben ezeket az oncologiai vészhelyzeteket tárgyalom.

Bevezetés
www.cdc.gov
Ahhoz, hogy megértsük ezeket a vészhelyzeteket ismernünk kell a tumorkat. De először is nézzünk néhány epidemiológiai adatot.
Epidemiológia
A fejlett országokban a mortalitási statisztika második helyét foglalják el a rosszindulatú tumorok, sőt már vannak olyan országok ahol az első.
 Magyarországon évente mintegy 58 ezer új rákos esetet fedeznek fel. Minden évben mintegy 34 ezren halnak meg valamilyen daganatos megbetegedés következtében, ez azt jelenti hogy minden nap negyed óránként meghal egy ember. Azonban ne felejtsük el hogy minden daganatos elhalálozásra 2,5 gyógyult ember jut!

A Tumorokról általában
A daganat (tumor, neoplasma) a szervezet megváltozott sejtjeinek progresszív, irreverzibilis burjánzásából származó körülírt szövetszaporulat, amelynek növekedése a kiváltó tényezők megszűnése után is tovább tart és viszonylag független a szervezet szabályozó mechanizmusától.
Viselkedés szempontjából 3 daganattípus van:
I. Benignus tumor: Jellemző rá az expanzív növekedés, típusos sejtekből áll, lassan növekszik, ritka a kifekélyesedés, necrotizáció, van kötőszöveti tokja, nem ad metastasisokat, és nem újul ki ha eltávolítják.
II. Semimalignus tumor: lokálisan destruktív növekedés, nem ad áttétet, kiújul ha eltávolítják.
III. Malignus tumor:  gyors infiltratív destruktív növekedés, atípusos sejtek alkotják, metastasikat ad, ha eltávolítják kiújul.
Metastasis képzési utak
Sokszor az akut szövődményekért nem is a primer tumor a felelős hanem az áttétje. Például: Tüdő tumor agy metastasisának bevérzése gyors intracranialis nyomásfokozódást eredményez, a beteg eszméletlenné válik, neur. góctünetei vannak, egyértelmű a kritikus állapot.
Még egy fontos dolog az áttétképződési utak előtt, a metastasis képzés során az atípia fokozódik.
I. Lymphgen út - nyirokrendszeren keresztül.
II. Haematogen - a véráram útján. /V. cava típus, V. pulmonalis típus, V. potea típus, V. hepatica típus/
III. Lymphohaematogen - a ductus thoraciciuson keresztül a vénás rendszerbe.
IV. Canalicularisan - valamilyen csatornán keresztül. Emlőrák a tejjáratokon keresztül, húgyutak, hörgők stb.
Azt hiszem ezek a legfontosabbak a teljesség igénye nélkül.

Ennyi bevezető után nézzük milyen onkológiai vészhelyzetekkel találkozhatunk a helyszínen.
Pathológiás törés
A malignus betegségek 30%-ában alakul ki csont metestasis /leggyakrabban a hosszú csöves csontok érintettek/, ezen betegek esetében a patológiás törés megjelenése 10%.
Tüneteiben nem különbözik más csontörésektől, a helyszínen legfeljebb az anamnesisből következtethetünk rá./Pl.: Tumoros beteg csontörése olyan kis traumából kifolyólag, amely egyébkén egészséges emberen nem járt volna csontsérüléssel./
Terápia: 1. Rögzítés /Vákum sín, VM/ 2. Vénabiztosítás 3. Fájdalomcsillapítás /Tramadol, Fentanyl/
Bővebben itt

Akut felső légúti elzáródás
Daganatos betegségekkel kapcsolatos felső légúti elzáródás egy ritka onkológiai vészhelyzet, amely az oropharynxra a nyaki regióra és a felső mediastinumra lokalizálódó tumorok esetén fordulhat elő. Ahhoz hogy ez a tünetegyüttes kialakuljon valamilyen akut kompromitáló tényező szükséges, ez lehet vérzés, infectio, vagy valamilyen nyúlós tapadós váladék a légutakban.
Tünetek: Az obstructio döntően subtotális. Ezért stridor jelentkezik, fontos diagnosztikus jel a tapintható nyaki elváltozás, illetve megváltozott hangszín az anamnesisben.
Terápia: felső légúti elzáródás protokolja szerint, leszívás, szükség esetén endotrachealis intubatio /a megváltozott, torzult nyaki, oropharyngeális képletek miatt nehéz lehet. Végszükség esetén conicotomia.

Gerincvelő kompresszió
www.oncolink.com
A gerinc daganatok lehetnek elsődlegesek, a gerincet alkotó sejtekből és szövetekből kiinduló elváltozások illetve lehetnek másodlagosak, a test más szerveiből, szöveteiből keletkező tumorok gerincben jelentkező áttétei. A gerinc elsődleges daganatai ritka megbetegedésnek számítanak, a gerincoszlopon jelentkező áttétes megbetegedések azonban jóval gyakoribbak, számos más rosszindulatú betegség (emlőrák, tüdőrák, prosztatarák) kimenetelét súlyosbítva.
Tünetek: A tünetek jellegét és lokalizációját döntően a tumor elhelyezkedése határozza meg. Leggyakoribb jelei a gerincvelő kompressziónak: zsibbadás, érzésgyengeség, érzéskiesés, izomgyengeség, bénulások, ezek a tünetek általában lassan napok, hetek alatt alakulnak ki, az oxyológiai ellátást akkor igényelnek, ha ezek a jelek rapidan alakulnak ki. A legsürgetőbb vészhelyzet akkor fenyeget, ha a C4 szegmens fölötti gerincvelő szakasz kerül acut kompresszó alá, ekkor légzésbénulás alakul ki.
Terápia: A helyszínen a feladat a vitális paraméterek monitorozása, illetve szükség esetén biztosítása. /Pl.: Légzésbénulás-ET intubatio+lélegeztetés/ Fájdalomcsillapítás, rögzítés lehetőleg vákummatracban /a fájdalom hátterében a csigolyák összeroppanása és következményes instabilitás állhat, ezért fontos a megfelelő immobilizáció/. Methylprednisolon adása? A traumás gv. laesio-ban már nem preferált. A prehospitalis ellátásra vonatkozóan nem találtam semmilyen ajánlást vagy állásfoglalást, arra hogy alkalmazható-e tumor okozta gv. kompresszióban. Ha alkalmazható akkor, milyen dosisban?

Vena cava superior syndroma   

www.cancergrace.org
A vena cava superior (VCS) szindróma a mediastinalis térfoglaló folyamatok okozta, akut életveszélyt jelentő és azonnali sugárkezelést igénylő kórkép. Az esetek túlnyomó többségében rosszindulatú daganat okozza. Leggyakrabban primer tüdődaganat, illetve egyéb carcinomák (például emlőrák) mediastinalis áttétei idézik elő, de csírasejtes, lymphoid, neuroendokrin, mesenchymalis tumorok is állhatnak a kórkép hátterében.
Tünetek: Telt nyaki vénák, oedemás cyanoticus fej, nyak, felső végtagok. A beteg, dyspnoes, orthopnoes, mellkasi fájdalomra panaszkodik. Az emelkedett intracraniális nyomás miatt, szédülés, látás zavarok, hányinger, később tudatzavar, görcsök.
Terápia: Azonnali inradiatio vagy műtét, ezért a betegnek a lehető leghamarabb a legmegfelelőbb intézménybe kell kerülnie. Oxygen inhalatio, vénabizosítást követően Furosemid /40 mg iv/ és Methylprednisolon  /125 mg iv./ a tüneteket enyhíthetik. Az infúzió alacsony cseppszámú legyen, ellenkező esetben a tünetek súlyosbodhatnak. Convulsio esetén a megfelelő görcsgátló terápiáról kell gondoskodni.

Pericardiális folyadékgyülem, tamponád
www.ncbi.nlm.nih.gov
Leggakrabban mell és tüdőrák következtében alakul ki, de további ok lehet a mediastinalis inradiatio, kemoterápiás szerek, és különböző infectiok. Az igazi oxyologiai vészhelyzetet a pericardium tamponad jelenti.
Tünetek: Nehézlégzés, telt nyaki vénák, mellkasi fájdalom, alig vagy egyáltalán nem hallható szívhangok, hypotensio, szapora pulsus, az EKG-n low voltage. A felsoroltak között több fenyegető jel is van, ha ezeket észleljük mindenképpen be kell avatkoznunk.
Terápia: 1. Félülő pozíció, 2. Nagy áramlású O2 inhalatio, 3. Vénabiztosítás, 4. Pericardiocentesis. Ha diagnózisunk helyes volt, akkor erre a terápiára a beteg állapotában látványos javulás kell hogy bekövetkezzen.

Thromboembolia
A thromboembolia az egyik leggyakoribb paraneoplasias syndroma. Szinte minden daganattípusnál előfordulhat, kiemelten az emlő, prostata, ovarium, tüdő, vastagbél rosszindulatú daganatokban. A thromboemboliák ismétlődésének és veszélyeségének is nagyobb a valószínűsége malignus tumorokban.
A daganatok progoaguláns tényezők sorát képezhetik (szöveti faktor, tumor prokoaguláns), a radio és/vagy chemoterápia, endokrin kezelés egyes formái önmagukban is thrombogének, továbbá infectio, fekvés, sebészeti beavatkozás, életkor stb. fokozott jelentőségre tesznek szert.
A helyszínen tevékenykedő mentőtiszt gyakran találkozhat ezzel a paraneoplasiával acut tüdőembolia képében. Tünetek és terápia itt!

Disemilalt intravascularis coagulatio

2.bp.blogspot.com

A DIC szisztémás thrombohaemorrhagiás szindróma, ahol a koaguláció aktivált  állapotba kerül, aktiválódik a fibrinolyticus rendszer is, és a természetes antikoagulánsok (antitrombin, protein C és S) felhasználódása is megfigyelhető. A DIC mindig szekunder folyamat, primer DIC nincs. DIC-ben a vérzékenység sokszor igen látványos, előtérben áll, ugyanakkor a microthrombusok, amelyek súlyos szervi károsodásokat okoznak és a beteg halálához vezethetnek, nehezebben diagnosztizálhatók.
Daganatos megbetegedésben szenvedőkben a DIC általában lassabban alakul ki, és a vénás vérrögök kialakulása gyakoribb, mint maga a vérzés.
Leggyakoribb okai: Leukémiák, prostata, gastrointestinális tumorok, tüdűrák, sepsis.
Tünetek: Véraláfutások; vérzés az orrból, rectumból; minden egyes szúrás helyén; véres vizelet; nehézlégzés; hasi, hát fájdalom; szapora pulsus; shock.
Terápia: 1. Shockfektetés; 2. Nagy áramlású O2 adása; 3. 2 db nagy lumenű véna biztosítása; 3. Sz.e. volumenpótlás, 4. Sz.e. fájdalomcsillapítás.

Tumor lysis syndroma
A daganatos sejtek acut pusztulása követekeztében  kálium, kálcium, foszfor és más anyagcsereterméke szabadulnak fel. Ezek egy sor életveszélyes folyamat elindítói lehetnek. Leggyakrabban leukémiák kapcsán lép fel.
Klinikai manifesztációk:
KIR: emlékezet kiesés, fáradtség, gyengeség, tudatzavar, convulsio
Szív: dysritmia, hypertensio, keringés leállás
Renális: oligo-, anuria, veseelégtelenség, savas vizelet
Terápia: hydrálás, alkalizálás

EMERGENCY MEDICINE: A Comprehensive Study Guide 2004
www.springmed.hu
www.ogk.hu 
www.lam.hu
Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve A thromboemboliák megelőzése és kezelése
www.vitalitas.hu
emedicine.medscape.com/
www.authorstream.com/Presentation
medicalpptx.blogspot.com



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails