Free Homepage Translation

2010. július 9., péntek

Infarktus diagnosztika nyálból, mentőben


Egy kardiális esemény kezelése közben nem hiszem, hogy bárki valaha azt figyelte volna, vajon mennyi nyála van éppen a betegnek. Pedig úgy tűnik, hamarosan rutin feladat lesz.
Első hallásra talán furcsának tűnik, hogy azok a biomarkerek (jelzőmolekulák), melyek szívinfarktusnál előfordulnak vérünkben, megtalálhatók nyálunkban is. Kutatások legalábbis ezt valószínűsítik. A nyál segítségével történő biomarkerek azonosítása segíthet pontosan és gyorsa diagnosztizálni a nem ST elevációs myocardialis infarctust.
A nyál összegyűjtésével - általában egyszerűbb begyűjteni, mint a vért - a prehospitális fázisban gyorsabban és biztosabban tudunk biztos diagnózishoz jutni és hamarabb kezdődhet meg egy célzott AMI (akut miokardiális infarktus) terápia. Legalábbis mindez elméletben így működne.
John McDevitt, PhD, a Rice Egyetem gyógyszerésze fejlesztette ki ezt a "labor a chipen" technológiát, ami lehetővé teszi az imént leírtakat.
Az egész berendezés nem nagyobb, mint ey cipős doboz, így könnyen hordozható és kis helyen is elfér,ami egy mentő esetében alapkövetelmény. Az elemző kártya egy 1 cm²-es rozsdamentes acélból készült chipet használ, melyen több tucat különféle fehérje detektálására képes gyöngy található. Így infarktus esetén a diagnózis olyan pontos, mint a vérvizsgálatok esetén.
A Kentucky Egyetem kutatói 32 nyálban található fehérjét azonosítottak, melyek koncentrációja egy infarktusos beteg esetén magasabb. A 32 fehérje közül négyet (myeloperoxidáz, C-reaktív protein, mátrix metalloproteináz 9, interleukin 1B), mint a nyál fehérjéinek "ujjlenyomata" azonosítottak. EKG-vizsgálatokkal kiegészítve a z új technológiáról megállapították, hogy az összevethető a szokásos diagnosztikai eljárásokkal.
cég egyébként nem csupán infarktus megállapítására használható berendezéseket gyárt, megláthatunk itt TBC, HIV, illetve rákdiagnosztikai gépeket egyaránt.
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails