Oxyológiai kórképek

Aorta dissectio
Az akut aortadissectio (AD) olyan rossz prognózisú kardiológiai sürgősségi állapot, melyben a mortalitás exponenciálisan nő a diagnosztikus és terápiás késlekedéssel (1). Az AD kimenetele csak a kardiológus és a szívsebész szoros együttműködésével javítható.

Magzatvíz embólia
A magzatvíz embolia (ME) életveszélyes, de potenciálisan reverzibilis szövődmény, ami értelemszerűen csak terhesség alatt fordul elő. Az eddig megjelent tanulmányok szerint a ME egy szubklinikai entitástól egészen a percek alatt halált okozó súlyos betegségig sokféle formában jelentkezhet. A ME mortalitása kb. 85%, az esetek mintegy felében a halál a diagnózis felállítását követő 1 órán belül következik be, míg az esetek további 25-50%-ában a következő 4-5 órában. Kórlényege, hogy a vajúdás, illetve szülés alatt ismeretlen okból, de legtöbbször a burokrepedéshez kapcsolódóan kisebb-nagyobb mennyiségű magzatvíz kerül az anyai keringésbe, ami azután a tüdőbe jut. A legtöbbször fudroyans lefolyású tüdőembolia klinikai képe alakul ki, amihez csaknem mindig súlyos akut intravascularis coagulatio társul. A halál oka cardio-pulmonális collapsus, bal szívfél elégtelenség, pulmonális hypertensio, valamint akut cor pulmonale. Ritka betegségről lévén szó randomizált kontrollált tanulmányok nem kerültek közlésre, így az irodalmi publikációk nagy része klinikai esettanulmányok ismertetését jelenti.
Tovább!

Acut hasi kórképek
Az akut hasi kórképeket a különösebb előzmény nélküli, 24-72 órán belül jelentkezett hasi fájdalom jellemzi, melyekhez gasztroenterológiai, nőgyógyászati vagy urológiai tünetek társulhatnak. Bármely életkorban és mindkét nemben előfordulhatnak, halmozott jelentkezése esetén mérgezésre, fertőzésre kell gondolnunk.
Az acut hasi kórképek ellátása során egyaránt találkozunk típusos, „tankönyvi”, illetve atípusos, nemritkán félrevezető esetekkel. Az utóbbiaknál a korszerű laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai eszköztár rendelkezésre állása esetén is komoly nehézséget jelenthet az azonnali vagy néhány órán belüli korrekt diagnózishoz jutás és ennek megfelelően az adekvát terápia megkezdése. Az akut hasi kórképek megbízható ellátásához kellő jártasság, tapasztalat szükséges, emiatt mindenképpen sebész szakorvosi feladat, melyhez a laboratóriumi és a képalkotó diagnosztikai eljárások mellett gyakorlott konziliárusok (nőgyógyász, urológus, gasztroenterológus) elérhetősége, valamint az azonnali műtét személyi és tárgyi feltételeinek biztosítása és intenzív osztályos háttér szükséges.
Tovább!

Holiday heart syndroma
Napi 90-100 g-ot meghaladó alkoholfogyasztásnál az alkohol szív-károsító hatása nyilvánvaló. Az alkoholos cardiomyopathia az idiopathias dilatativ cardiomyopathiánál rosszabb prognózisú, ha az ivást nem hagyják abba. Az alkoholfogyasztás pozitív összefüggést mutat a hypertoniával. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás megnöveli az haemorrhagiás stroke, a szívritmuszavarok és a hirtelen szívhalál kockázatát. Coronaria szívbetegségben szenvedő betegeken az alkohol fokozza a mortalitást, mindezek a krónikus alkoholizmus számlájára írhatóak. Azonban az alkalmankénti nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is tartogathat veszélyeket. Ebben a bejegyzésben egy ilyen hevenyen kialakuló tünetegyüttesről lesz szó, amely a holiday heart syndroma nevet viseli.

Onkológiai vészhelyzetek
A mellrák hónapja október, ez adja a téma aktualitását. A rosszindulatú daganatok, így az emlőtumorok is a krónikus betegségek csoportjába tartoznak, ezért ez nem tartozik az oxyologia tárgykörébe. Azonban hasonlóan más kórképekhez itt is felléphet a beteg állapotában egy heveny rosszabbodás, ami miatt ő vagy környezete mentőt hív. Ebben a bejegyzésben ezeket az oncologiai vészhelyzeteket tárgyalom.
Tovább!


Brugada syndroma
Nem hinném hogy az oxyológiai gyakorlatban olyan sok mindenki találkozott volna ezzel a diagnózissal,viszont elképzelhető,hogy a következményével /Hirtelen szívhalál/ már annál többen. Vajon felmerült-e bennünk lehetséges halálokként valaha?/fiatal, struktúrális szívbetegség nélküli betegek sikertelen resuscitatioját követően/    
Ha egy mondatban szeretném összefoglalni ezt a kórképet , akkor az így hangzana: A Brugada syndromára az jellemző, hogy strukturális szívbetegségben nem szenvedő egyéneknél váratlan és hirtelen szívhalál következik be. Nézzünk egy kicsit részletesebben utánna ennek az érdekes arrhytmia syndromának.

Hirtelen szívhalál II.
Hirtelen szívhalál I.
Az "özvegy gyártó"
Acut coronaria syndroma
Tudat-, Eszméletzavarok
Tüdőembolia
Peri-arrest ritmuszavarok

Egyes dokumentumok megtekintéséhez szükséges ingyenes Adobe Acrobat Reader programot  itt töltheti le.
Related Posts with Thumbnails