Free Homepage Translation

2011. január 3., hétfő

Mellkasi fájdalom - Keringésleállás

Boldog új évet mindenkinek!!!

Két hete nem jelentkeztem új postal, sajnos nem volt időm a blogírásra, végigdolgoztam az ünnepeket. A következő két beteggel ez idő alatt találkoztam. Akár párhuzamot is vonhatnék a két eset között, hiszen mindkettőnél a vezető tünet a mellkasi fájdalom volt, továbbá mindketten még a helyszínen életüket vesztették

1.  81 éves nő, áll. hörög, eszméletlen
 Karácsony második napjának hajnalán idős nőbeteg nagyon erős mellkasi fájdalomra ébred, majd heves szívdobogásra panaszkodik, ezt követően néhány perc múlva eszméletét veszti. A család mentőt hív.

Kiérkezésünkkor ágyban fekszik, avpU, légzése nincs, carotisok fölött pulsus nem tap. CPR-t kezdünk, az EKG-n asystole. ET intubatio, vénabiztosítás, Tonogen /2X1 mg/, majd VF.
A 2. shockra pulzus kompatibilis ritmus (110/min), jól tap. carotisok, RR: 140/70 Hgmm, nincs spontán légzés. 
12 elvezetéses EKG-t készítünk:
A postresuscitatios fázisban kapcsolt extrák, majd többszöri non-sustained VT, Cordaront indítok perfusorban, 3-4 perc múlva pnVT.
Kb. 5 perc CPR után ROSC / sinus ritmus 60/min, RR: 60/40 Hgmm/ A tensiot folyadékkal nem sikerül emelni, Dopamin indítunk perfusorban, a vérnyomás nem moccan, bradicardizálódik, majd PEA 30/min→ CPR→ asystole. Az összesen mintegy másfél óráig tartó küzdelmet feladjuk.

2. 65 éves férfi, áll. angina pectoris
Ismert tüdőtumoros beteg /nem végstádiumos/, kb. 3 hete operálták. Az utóbbi néhány napban többször fulladt, egyszer ügyelet is látta, Theospirexet, Solu medrolt kapott, EKG is készült, kóros elváltozást nem írtak le. Jelenleg mellkasi fájdalomra, nehézlégzésre panaszkodik.
A helyszínen a következőket tapasztaljuk:
Súlyos beteg benyomását kelti.
A: Szavak, rövid mondatok. /"megfulladok"/
B: Tachypnoe, érdes-sejtes alaplégzés, pangás nincs, SpO2: 71%
C: Szürkés-sápadt bőr, cyanotikus acrák és fej, Radialis pulsus nem tapintható.
D: Neur. góctünete nincs. Vc: 5,8 mmol/l

Nem véletlen hogy fénymásolt EKG-t közlök /az eredetit az esetlaphoz csatoltam/, ugyanis a 2. EKG készítése alatt a beteg eszméletlenné válik, légzése nincs, carotisok fölött pulsus nem tap. CPR-t kezdünk, az EKG-n 37/min PEA. Sajnos a betegvizsgálat alatt nem sikerült vénát biztosítani, többszöri próbálkozásra sem. /Az IO fúrót fél éve elvitték ilyen-olyan indokkal, másikat nem küldtek./ 
ET intubatio, a tubusba 3 mg Tonogen, majd szerencsére sikerül vénát találni /18G/ /v. jug. ext./, 10 perc CPR után ROSC /alig tapintható carotis, mérhetetlenül alacsony vérnyomás/.Haest, dopamint indítunk. Megpróbálok segítséget kérni, majd azt az infot kapom hogy a helikopterek nem repülnek. Elindulunk a kb. 40 km-re lévő SBO-ra. Szállítás alatt többszöri keringésleállás /PEA/, majd közvetlenül a kórház előtt asystole → exit. 

Mit gondoltok az EKG-ról?

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez





2 megjegyzés:

  1. Kedves Oxyblog! Küldenék pár gondolatot a fentiekhez, de finoman szólva nem vagyok egy műszaki zseni és nem tudom beilleszteni ide a megjegyzésekhez. (Valószínűleg túl hosszú lett.)Ha küldenél egy e-mail címet, úgy átküldeném. Lehet, hogy te be tudod illeszteni.
    Üdv: Cardioblog (ekg.megfejtes@gmail.com)

    VálaszTörlés
  2. IsQ3T3,
    jobb szár blokk,
    bár nem sinustachycard, de én még is PE-ra gondolok.
    Talán a lízis megoldás lett volna.

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails