Free Homepage Translation

2010. december 16., csütörtök

Biztonsági öv okozta sérülések

A két illetve három pontos biztonsági övek jelentősen csökkentik a trauma okozta halálozást és a sérülések súlyosságát, azonban egy nagy erejű ütközésnél elkerülhetetlen a biztonsági öv okozta sérülés. A betegek kevesebb mint  20 %-ában következik be  felületes nyaki, mellkasi, hasi horzsolások, zúzódások, de  4-szeres a kockázata intrathoracalis /a mellkasfal nagyobb védelmet jelent/ és 8-szoros az intraabdominalis  sérülés kockázata.  A nyak kapcsán sérülhet a a. carotis communis, a gége és a nyaki gerinc. A mellkasfal sérülése a leggyakoribb, borda, sternum, kulcscsonttörés, de előfordul PTX, tüdő, szív és aorta laesio. A hasban szintén sérülhet az aorta, a mesenterialis erek, bélperforáció, máj-, lépruptura léphet fel.

Jól látható a 3 pontos biztonsági öv nyoma. A sérültnél többszörös bordatörést és több kisebb haematomát diagnosztizáltak a vékonybélfalban.

Szintén 3 pontos biztonsági öv okozta bordatörés és PTX.

3 pontos biztonsági öv okozta nyaki abrasio.

Source: ED, Royal North Shore Hospital, http://www.itim.nsw.gov.au
Obes férfi többszörös borda törése, diaphragma és lép rupturával.

Source: ED, Royal North Shore Hospital, http://www.itim.nsw.gov.au

Ez történik, ha nem kötjük be magunkat:


Még egy gondolat a végére, terhesség-biztonsági öv: Irodalmi adatok alapján terhesség alatt is hasznos a biztonsági öv használata, mert megelőzi az anyai sérüléseket és így csökkenti a magzati halálozást is.


The Atlas of Emergency Medicine, Third Edition, Copyright © 2010, 2002, 1997, by The McGraw-Hill Companies

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails