Free Homepage Translation

2010. november 30., kedd

Magzatvíz embólia

A mai téma aktualitását az itt olvasható hír adja. Állítólag a magzatvíz embolia is felmerült lehetséges halálokként. Nézzük mit is tudunk erről a magas mortalitású kórképről.

A betegség meghatározása
http://catalog.nucleusinc.com
A magzatvíz embolia (ME) életveszélyes, de potenciálisan reverzibilis szövődmény, ami értelemszerűen csak terhesség alatt fordul elő. Az eddig megjelent tanulmányok szerint a ME egy szubklinikai entitástól egészen a percek alatt halált okozó súlyos betegségig sokféle formában jelentkezhet. A ME mortalitása kb. 85%, az esetek mintegy felében a halál a diagnózis felállítását követő 1 órán belül következik be, míg az esetek további 25-50%-ában a következő 4-5 órában. Kórlényege, hogy a vajúdás, illetve szülés alatt ismeretlen okból, de legtöbbször a burokrepedéshez kapcsolódóan kisebb-nagyobb mennyiségű magzatvíz kerül az anyai keringésbe, ami azután a tüdőbe jut. A legtöbbször fudroyans lefolyású tüdőembolia klinikai képe alakul ki, amihez csaknem mindig súlyos akut intravascularis coagulatio társul. A halál oka cardio-pulmonális collapsus, bal szívfél elégtelenség, pulmonális hypertensio, valamint akut cor pulmonale. Ritka betegségről lévén szó randomizált kontrollált tanulmányok nem kerültek közlésre, így az irodalmi publikációk nagy része klinikai esettanulmányok ismertetését jelenti. Mivel az esetek sporadikusak és sokszor a diagnózis sem teljesen biztos, a rizikófaktorok és a pontosabb etiológia megismerését illetően nem sok előrelépés történt az elmúlt évtizedekben. A kezelés ennek megfelelően empirikus: az oxygenisatio és a keringés fenntartását, valamint a coagulopathia korrekcióját jelenti. Az utóbbi időben a ME esetek száma növekedni látszik, ezért az Egyesült Királyságban például elindítottak egy ME-regisztert. A bekerülés kritériumai: hüvelyi szülés vagy császármetszés alatt vagy után 30 percen belül 1) akut hypotensio vagy szívmegállás, 2) akut hypoxia, és 3) coagulopathia vagy mindezek együtt, ha a tünetek máshogyan nem magyarázhatók.

http://www.netterimages.com
Etiológia
Lényegében ismeretlen. Felvetődött, hogy a mastocyta-degranulatióval járó immunológiai folyamatok részt vehetnek a ME kialakulásában, azaz a ME tünetei hátterében a magzati antigénekre adott anaphylaxiás válasz áll, ugyanakkor az anyai szérum tryptase- és vizelet histamin meghatározás eredményei ezt nem támasztották alá. A ME során a keringésbe kerülő és intravascularis coagulatiót okozó anyagok közül az ún. szöveti faktor (tissue factor: TF), valamint a TF bomlását gátló anyag (tissue factor pathway inhibitor: TFPI) a magzatvízben releváns mennyiségben kimutatható. A ME-t követő súlyos intravascularis coagulatio egyik legfontosabb elindítója a TF lehet, ennek magzatvízben mért koncentrációja 50-szerese a széruméban mértnek. Feltételezik, hogy a véráramba jutott magzatvíz TF-TFPI egyensúly megbomlása szerepet játszik az alvadási tulajdonságok megváltozásában és a ME kialakulásában. Egyes szerológiai vizsgálatok szerint ME esetén az anyai szérum magzati antigén (sialyl Tn) koncentrációja magasabb, míg a complement (C3 és C4) szintje alacsonyabb, mint egészséges kontrollokban, azaz a complement aktiváció szerepet játszhat a ME kialakulásában. Régebben azt gondolták, hogy ME-ban a tüdőkeringés mechanikai obstrukciója okozza a keringés összeomlását, ma inkább úgy látszik, hogy a számos alvadási faktort aktiváló tüdő-sérülés és a bal szívfél elégtelenség kombinációja felelős elsősorban a beteg haláláért.

Differenciál diagnosztika
A differenciáldiagnózis szempontjából leginkább a súlyos preeclampsia, az anaphylaxiás shock, és a tüdő thromboembóliája jönnek szóba. A ME biztos diagnózisát jelentő laboratóriumi teszt nincs, az anyai keringésben található magzati elemek kimutatása nem specifikus, az anya tüdejében kimutatott magzati alkotórészek jelenléte mégis szükséges kívánalom a diagnózis felállításához.

Rizikófaktorok
A rizikófaktorok között a 30 év feletti anyai életkor, valamint az oxytocin használata vetődtek fel. Valamivel gyakrabban fordul elő ME szövődményes terhesség kapcsán, pl. amniocentesis után, polyhydramnion, placenta accreta, myomás méh, cervicalis ruptura és sutura, valamint intrauterin magzati elhalás esetén.

Tünetek
Méhvérzés, haematuria, haemoptoe, hypotensio, dyspnoe és hypoxia.

Általános vizsgálatok
A laboratóriumi értékek a diffúz intravascularis coagulatio jellegzetes paramétereit mutatják, a mellkas rtg-felvétele az akut adult respirációs distress syndroma képét mutatta, a pulmonális artéria katéterezése során magas pulmonális capilláris wedge nyomás található.

Terápia
Oxygént, sok folyadékot, plasmát, valamint inotróp támogatást adtak centralis haemodynámiás monitorizálás mellett. A kezelés célja a bal szív-fél output fenntartása. A súlyos légzési elégtelenség kezelésében használatos extracorporális membrán oxygenizáció helyettesítheti a cardio-pulmonális rendszer dysfunctióját, ezért egyes szerzők a ME után azonnal arterio-venosus (bal oldali arteria femoralis-ból a bal oldali vena femoralisba) extracorporalis membrán oxygenizációt kezdtek egyidejű intraaortikus ballon ellenpulzációval (a jobb oldali a. femorális-ból), és a beteget sikerült megmenteni. A kezelést masszív transfusioval, oxygén-adással, valamint az intravasculáris coagulatio kezelésére folyamatos heparin adagolással egészítették ki.

Prof. Dr. Bódis László - Magzatvíz embólia, www.vitalitas.hu
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. november 26., péntek

esetlap OMT 2.2

Korábban már írtam az esetlapOMT 1.1-ről, a program azóta számos új funkcióval bővült és a  2.2 verziónál jár, ami november 24.-től tölthető le.

Így néz ki a programmal készített esetlap:


Videó a 2.0 bétáról:


esetlapOMT 2.2 letöltése itt!

Az esetlapOMT az OMSZ bármely szervezete által használható, ezáltal szabadon terjeszthető, másolható ill. sokszorosítható.
Egyéb szervezetek, vállalkozások csak abban az esetben használhatják, ha erre a fejlesztő engedélyt adott!
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. november 23., kedd

Holiday heart syndroma

Napi 90-100 g-ot meghaladó alkoholfogyasztásnál az alkohol szív-károsító hatása nyilvánvaló. Az alkoholos cardiomyopathia az idiopathias dilatativ cardiomyopathiánál rosszabb prognózisú, ha az ivást nem hagyják abba. Az alkoholfogyasztás pozitív összefüggést mutat a hypertoniával. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás megnöveli az haemorrhagiás stroke, a szívritmuszavarok és a hirtelen szívhalál kockázatát. Coronaria szívbetegségben szenvedő betegeken az alkohol fokozza a mortalitást, mindezek a krónikus alkoholizmus számlájára írhatóak. Azonban az alkalmankénti nagy mennyiségű alkoholfogyasztás is tartogathat veszélyeket. Ebben a bejegyzésben egy ilyen hevenyen kialakuló tünetegyüttesről lesz szó, amely a holiday heart syndroma nevet viseli.

A névalkotás alapja egy 1978-ban végzett vizsgálat, aminek során 24 páciens közreműködésével összesen 32 olyan különböző EKG-epizódot regisztráltak, amikor szívritmuszavart lehetett detektálni. A vizsgált személyek mindennapjaik során gyakran fogyasztottak alkoholt, leginkább a hétvégi időszakokban. A ritmuszavarok is a hétvégek alkalmával léptek fel, így kapta a betegség a "holiday heart syndroma" nevet.

A szindróma ma az alkoholfogyasztással összefüggő, akutan kialakuló szívritmuszavarokra utal, melyek klinikailag legtöbbször szupraventricularis tachyarrytmiák (leginkább pitvarfibrilláció), és egyébként klinikailag egészséges, szívpanaszokkal és szívbetegséggel nem küzdő személyeknél lépnek fel. Időközben bebizonyosodott, hogy a marihuánának is hasonló akut szívhatásai lehetnek.

A fellépő szívritmuszavar legtöbbször jóindulatú, 24 órán belül spontán megszűnik és az alkoholmentes időszakokban nem jelentkezik. Ugyanakkor ezeknél a betegeknél a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása az átlagosnál nagyobb mértékben növeli a krónikus ritmuszavarok kialakulásának valószínűségét.

Kórélettan
A jelenség patofiziológája nem kellőképpen ismert, de a szindróma kialakulásában szerepet játszhat a szervezet megnövekedett szimpatikus tónusa, az adrenalin és a noradrenalin szintjének emelkedése, a vér szabad zsírsav tartalmának növekedése, illetve az alkohol lebontási termékének, az acetaldehidnek az indirekt hatása. 

Előfordulás
A kórkép gyakorisága nehezen határozható meg. A betegségre utaló adatok az USÁ-ból származnak, melyek szerint az újonnan jelentkező pitvarfibrillációk 35 százaléka írható az alkohol számlájára, ez az arány a 65 éven aluliak esetében 65 százalék.

Tünetek
A vezető tünet legtöbbször a heves, szapora, gyakran ritmus nélküli szívdobogásérzés, illetve az alkoholos befolyásoltság egyéb jelei is észlelhetők. Előfordulhat továbbá syncope, nehézlégzés, angina.  Az egyéni eltérések nem elhanyagolhatók, egyesek már egész kis mennyiségű alkohol fogyasztására is érzékenyen reagálnak.

Terápia
Az esetek többségében a ritmuszavarok benignus természetűek, a toxicitás megszűntével spontán elmúlnak. Azonban az arrhytmiák monitorozása, a klinikai tünetek megfigyelése fontos, mert előfordulhat hogy frekvencia szabályozására kényszerülünk. /metoprolol, diltiazem, verapamil, digoxin/ Ha a hemodinamikai instabilitás tüneteit észleljük az elektromos cardioversio választandó. 

http://www.webbeteg.hu  Dr. Kónya Judit-Holiday heart szindróma
http://www.medlist.com Prof. Dr.  Morvai Veronika Az alkohol és a cardiovascularis betegségek
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. november 19., péntek

Egy cukrász remekmű

Hosszú szervezkedés után, szombat este végre sikerült összehozni egy mini osztálytalálkozót /2009 DE-EK mentőtiszt/. Szerettem volna több képet is felrakni, de csak ez a kettő illeszthető az Oxyblog "szellemiségébe".


Akit érdekel a többi kép, az írjon nekem vagy T. Katának...
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. november 18., csütörtök

A Magyarországi sürgősségi ellátórendszer fejlesztésének terve

A következő dokumentum egy vitairat, a Kormány még nem tárgyalta meg, ezért nem tekinthető a Kormány álláspontjának!



A teljes dokumentum itt tölthető le.
Forrás: Újraélesztett egészségügy Gyógyuló Magyarország
            Semmelweis Terv az egészségügy megmentésére 
            Szakmai konzultáció - vitairat
2010. október
A szakmai vitairatot 30 munkabizottság szakértői által készített munkaanyagokból állította össze a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának alkotóközössége.

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. november 13., szombat

Mit hallunk a tüdők és a szív fölött?

A sürgősségi ellátásban az egyik leggyakoribb panasz a nehézlégzés illetve a mellkasi fájdalom, ezért az auscultatio fontos része az oxyologiai betegvizsgálatnak. A következő összeállításban a 20 leggyakoribb hallgatózási leletet tölthetitek le. 

01 – Normal Heart Sound-Apex
02 – Third Heart Sound,S3(physiological-Apex)
03 – Fourth Heart Sound,S4-Apex
04 – Aortic Stenosis-Right Base
05 – Mitral Regurgitation-Apex
06 – Midsystolic Click-Apex
07 – Ventricural Septal Defect-Left Base
08 – Atrial Septal Defect-Lowewr Left Sternal Border
09 – Mitral Stenosis-Apex
10 – Aortic Regurgitation-Mid Left Sternal Border(3rd Intercostal Space)
11 – Normal Tracheal Sound-Trachea Interscapular
12 – Normal Vesicular Sound-Right Lower Lobe,Left Lower Lobe
13 – Fine Crackles with Deciduous Bronchial Sound-Right Middle Lobe
14 – Coarse Crackles-Right Lower Lobe
15 – Bronchial Sound-Left Lower Lobe
16 – Inspiratory Stridor-Trachea
17 – Rhonchus-Right Lower Lobe
18 – Wheezing-Left Lower Lobe
19 – Fine Crackles-Lung Basis
20 – Pleural Friction-Right Middle Lobe
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. november 11., csütörtök

ALS szimulátorok

Az újraélesztés gyakorlásának új módját mutatja be a következő 2 videó. Az algoritmusok átismétlésére, tanulmányozására, stratégiák kidolgozására nagyon jók, ugyanakkor nem helyettesítik a megacode gyakorlatokat. Újraéleszteni csak élőben lehet megtanulni.

1. HeartCode ACLS
 

Ingyen letölthető 2 órás próbaverzió

2.Simcode ACLS


www.simcodeacls.com

Nekem a videók után ez tetszik a legjobban, sajnos csak az próbálhatja ki aki előfizet rá. /1 hónap 25 USD/ Ez egy teljesen az interneten futó program, úgyhogy le sem lehet tölteni.

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. november 9., kedd

15-25-60 perc, miért nincs itt a mentő?

..."az előírt 25 perc helyett 60 perc alatt értek ki"... A médiában szenzáció számba megy, ha egy mentő nem ér ki  idejében a beteghez. Ez a 25 perc nekem is új, eddig csak mindig a 15 perces "irányelvet " emlegették. De mi is valójában ez a 15 perc?

Egy nemzetközi standard. Tehát csak egy irányadó, célkitűzés. Nincs ilyen törvény, vagy rendelet ahol ez le lenne írva, tehát ha önmagában 15 percet meghaladóan ér helyszínre egy mentőegység az nem sért jogszabályt!Az már más dolog hogy a média szemében ez megbocsájthatatlan bűn, és mivel az emberek TV-t néznek, újságot olvasnak stb., ők is a mentőszolgálatban látják a bűnbakot.  

Miért pont 15 perc?
Az oxyológiai kórképekre jellemző a progresszivitás, ezért az idejében megkezdett terápiával, eredményesebben kezelhetőek, esetenkén teljesen visszafordíthatóak /pl.: anaphylaxia/, ezért kívánatos hogy minél hamarabb a helyszínre érkezzen a segítség. Azonban a legmagasabb időfaktorú állapotok /pl.:klinikai halál, totalis felsőlégúti elzáródás/ esetén, ez a 15 perc is sok! Nyugaton már vannak olyan országok /Egyesült királyság/ ahol a negyed óra, már 8 perc. A számok a statisztikának kellenek, az igazi vészhelyzeteknél a lehető leghamarabb ott kell lenni!
Magyarországon a fehér foltok lefedésére új mentőállomások építése lehet a megoldás, de hangsúlyozom, hogy ezzel sem biztosítható 100%-osan a 15 perces kiérkezés, mert egyszerűen olyan a mentési helyzet. Nézzünk egy példát: X település mindkét mentőautója esetfeladatot lát el, közben X település piacterén valaki összesik, eszméletlen. A segítség csak Y településről tud menni, ami 20 percre van.

A bejegyzés végére nézzünk egy kis statisztikát:
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

    
Related Posts with Thumbnails