Free Homepage Translation

2010. október 29., péntek

CPR készlet az 1980-as évek amerikájából

A 2010-es újraélesztési irányelv árnyékában tekintsünk vissza egy kicsit a '80-as évekre. A CPR kit lényegében egy reanimatios doboz, amelyben helyet kaptak az újraélesztés gyógyszerei mellett olyan készítmények is amelyekre minden kritikus állapotban lévő beteg ellátásánál szükség lehet, /pl.:adrenalin, atropin, bicarbonat, glucose, lidocain, aminophyillin stb./, továbbá a véna és a légútbiztosításhoz, lélegeztetéshez szükséges eszközök is megtalálhatóak. A táska hátulján az akkor érvényes resuscitatios protokoll mellett az anaphylaxias shock ellátásának algoritmusa is olvasható volt. A doboz falra szerelhető és ezáltal bárhol elhelyezhető volt. /kórházi osztályok, orvosi rendelők, mentőautó stb./


Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. október 25., hétfő

ERC-ALS 2010 - a preshock idő minimalizálása

Az egyik legfőbb változás a 2010-es ALS ajánlásban, hogy a defibrillátor töltése alatt is mellkas kompressziókat kell végezni.
A németek megmutatják hogy is néz ez ki a gyakorlatban, két segélynyújtóval:



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

51 éves nő: Mellkasi fájdalom

A hétvégi ügyeletem legérdekesebb esete:
51 éves nőbetegnek napok óta vannak anginás panaszai, amelyek nitrátra rendszerint megszűntek. Korábbi anamnesisében inferoposterior AMI /2000/, hypertonia szerepel. Jelen panaszai kb. kiérkezésem előtt fél órával kezdődtek, szinte elviselhetetlen nyomó jellegű mellkasi fájdalmat jelez, amely mindkét karjába, hátába és az állkapcsába sugárzik, továbbá nehézlégzésről is beszámol. 4X0,4 mg Nitromint sprayt fújt be, a tünetek átmenetileg sem enyhültek. 

A: Egész mondatokban beszél
B: Eupnoe, Tüdők fölött érdes légzési hangok, pangás nincs.
C: Bőre sápadt, verejtékes, P:115/min, RR: 200/105 Hgmm
     Az első EKG: 17:16-kor

    A második EKG 17:31-kor
  
D: Vc: 5,5 mmol/l, Neur. góctünet nincs

Azt hiszem a fenti eset non-STEMI-ACS egyik iskolapéldája.
/non-STEMI-ACS - ERC Újraélesztés 2010 5. szekciója alapján ez az új nomenklatúra, ami magába foglalja az NTSEMI-t és az UAP-t/

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. október 22., péntek

Mentéstechnika

A következő jegyzetet egyik olvasónk küldte be, amelyet a DEOEC-ÁOK hallgatói szerkesztettek. Köszönet érte!

Tartalom:
1.Betegszállítás eszközei
2.Higiéniás szabályok a sürgősségi ellátásban
3.A kimentés és rögzítés eszközei
4.Légútbiztosítás
5.Váladékszívók
6.Lélegeztetés
7.Pulsoxymetria és capnometria
8.EKG
9. UH diagnosztika
10.Vénabiztosítás
11.Elektrotherapia
12.A Baby ellátás eszközei
13.Általános kötözési ismeretek



Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. október 20., szerda

Magáncég látja el az október 23-ai rendezvények egészségügyi biztosítását

Az oxyblog egy szakmai blog, mentes mindenféle politikai nézettől, azonban a következő hír "kiverte a biztosítékot." És nem csak nálam, idézet a MÖSZ fórumról: "Ehhez kell az orca! Saját kutyánk helyett a szomszédét etetjük!" Nézzük ezt az ominózus hírt:

Október 23-án a korábbi évek gyakorlatával szemben nem az Országos Mentőszolgálat, hanem egy magáncég látja el a rendezvények egészségügyi biztosítását, bár az OMSZ az ünnepnapon így is készenléti ügyeletet ad. A helyére lépő céget a lebonyolító Hungarofest az Index kérdésére nem volt hajlandó megnevezni.

Olcsóbb ajánlatot kaptak, ezért nem az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) szerződnek az állami rendezvények egészségügyi ügyeletének ellátására – közölte az Index érdeklődésére a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság.

Az október 23-ai rendezvények lebonyolítását a Hungarofest Nonprofit Kft. végzi, és a jogszabályok alapján a cég a mentési jogosultságokkal rendelkezők ajánlatai közül a legkedvezőbbet választotta. Az államtitkárság tájékoztatása szerint a jelenlegi – rossz örökségnek tekinthető – szabályozás értelmében az OMSZ és a hasonló szervezetek költségvetésében nem szerepelnek bizonyos kötelező feladataik (ilyen például az állami rendezvények biztosítása) ellátásához szükséges források.

A kormány változtatni kíván a helyzeten, és a jövőben az érintett állami szervezetek költségvetésébe az ilyen kötelező feladataik ellátását előre betervezik, hogy minden állami ünnepet állami cégek biztosíthassanak. A kormány júniusban Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter hatáskörébe utalta a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítését és biztonságos lebonyolítását.

Mátrai István, az Mentőszolgálat igazgatója nem tud arról, hogy kifogás merült volna fel a munkájukkal kapcsolatban. Hozzátette ugyanakkor, hogy tudomása szerint az ünnepi ügyelet kérdése még egyeztetés alatt áll, és bár az Oszágos Mentőszolgálat fontos szereplő, a rendezvények biztosítására nem kötelező velük szerződni. Mátrai elmondta azt is, hogy az ünnapnapon a Mentőszolgálat így is-úgy is ünnepnapi és készenléti ügyeletet biztosít.

Mivel a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság a válaszlevélben kérésünk ellenére nem nevezte meg a 23-i ügyeletet biztosító privát mentőszolgálatot, a kérdést a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Divíziója igazgatójának, Varga Szilviának is feltettük. Varga szerint azonban ez az adat nem nyilvános, és visszairányított az Államtitkársághoz.
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. október 19., kedd

Újraélesztés 2010

Megjelent az ERC 2010-es újraélesztési irányelve. Egyenlőre csak angol nyelven érhető el, de az elkövetkező bejegyzésekben megpróbálok fordításokat közzétenni, már amennyire időm engedi. Remélhetőleg az MRT is minél hamarabb kiadja 2010-es irányelveit.



  
Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. október 18., hétfő

Reanimatio egy orvosi rendelőben

Mi történt: Háziorvos kér rendelőjébe segítséget megkezdett reanimatiohoz.
(Megjegyzés: A megkezdett szó idézőjelesen értendő, mivel a BLS-t csak a segélykérésig ismerték.-Szerencse a szerencsétlenségben, hogy kb. fél percre voltunk a rendelőtől.)

A helyszínen: 63 éves nő, AVPU, Légzése, keringése nincs.
2 perc CPR-t követően a következő képet látjuk:

Shock 200J, majd CPR, kb. 1,5 perc múlva spontán légzés, a monitoron a következő látható:

A: Intubált
B:Spontán légzés (15/min), asszisztált lélegeztetés, SpO2: eleinte mérhetetlen, majd 100% 6 l/min O2-vel.
C: Acrocyanosis, CRT: sok, pontosan már nem emlékszem, Gyengén tapintható radialis, RR: 95/70 Hgmm, Vénabiztosítás /20G+18G/ +300 ml Ringer iv bolus, majd RR: 115/80 Hgmm


D: GCS: 111, Pupillák: kp. tág O=, centralisak, fényre renyhén reagálnak. Kóros reflex nem váltható ki.
E: HO elmondja, hogy a beteg nehézlégzés miatt kereste fel, a váróból soron kívül behívták, majd a betegvizsgálat alatt légzése keringése leállt. Korábbi anamnesisében: Tüdőfibrosis, Cor pulmonale chr., Légzési elégtelenség, szívelégtelenség, hypertonia, extrasystolia.

Mit gondoltok, a készített EKG-k alapján felmerül-e acut coronaria syndroma gyanúja?
Válaszokat a megjegyzés rovatba írjátok.

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez
Related Posts with Thumbnails